Jdi na obsah Jdi na menu
 


Expedice na Libochovicko

12. 6. 2012

Daniela Bořková, 11. 6. 2012

foto: Daniela Bořková

 

K mému velkému potěšení se sešlo 9 zájemců o návštěvu Roudnické výstavy, která se každoročně koná ve skleníku v přenádherném prostoru zahrady zámku v Libochovicích. Aby byla cesta do této krásné oblasti plně využita, byla dohodnuta návštěva u pana Pavla France v Ředhošti. Tam také celá "expedice" začala. Pan Franc má velice pěkně a úhledně vedený skleník, ve kterém sbirka_p_france_1.jpgnajdou své oblíbence jak kaktusáři tak i sukulentáři. Pro sukulentáře je bezesporu velice zajímavá a krásná jeho sbírka Euphorbií, ve které lze najít mladší i letité exponáty překrásných tvarů. Velice zajímavé je i to, že se každoročně celá sbírka ze skleníku, který není vytápěný, musí odstěhovat do domu, kde všechny rostliny společně přezimují, a na jaře se vše stěhuje zase zpět. Obdivuhodné. Pan Franc nás velice mile přijal a byl ochoten zodpovídat všechny naše všetečné dotazy.

Z Ředhoště jsme jeli už rovnou do Libochovic, kde jsme se ale nejdříve museli před návštěvou výstavy posilnit obědem. Pak už hurá na očekávanou výstavu. Téměr hned po vstupu do libochovického skleníku nás uvítala s úsměvem paní Dagmar Petrlíková. Výstavní část začínala expozicí kaktusů, která přecházela v část sukulentní. Vše velice pěkně seřazené. Nedílnou součástí výstavy byla i prodejní část, ve které bylo možno nalézt řadu různých pokladů, které jsme samozřejmě museli mít. Nakonec jsme ještě prošli i vystava_libochovice_13.jpgdruhou část velice pěkně vedeného skleníku, kde se krom sukulentních rostlin nacházely i tropické. Také něco málo zvířectva - celou atmosféru skleníku zpříjemňovali svým švitořením zebřičky, kterým patřila velká klec přímo proti vchodu. Pak jsme se už definitivně rozloučili s vyhřátými libochovickými skleníky a jejich velice pěkným obsahem.

Plánovaný návrat byl odsunut, protože padl návrh zastavit se ještě v zahradnictví v Třebízi. Návrh byl jednohlasně přijat a jelo se. Kdo zahradnictví již navštívil, ví, že je poměrně rozsáhlé a udržované. V jedné části je japonská zahrada se spoustou letitých dřevin doplněná zahradní architekturou typickou právě pro japonské zahrady. Ostatně některé tyto části lze i zakoupit. Získat zde můžete mnoho různých dřevin, ale také například vodní rostlinsvo. Zahradnictví rozhodně stojí za vidění, i když zrovna nehodláte nakupovat.

K dalšímu přehlasování návratu domů nedošlo, takže jsme se rozjeli každý do toho svého s příjemným pocitem, který se rozhostí po těle vždy, když máte z něčeho radost a my všichni měli k té radosti z toho, co jsme viděli a zažili ještě jednu, a to tu, kterou jsme si nesli ve svých krabičkách v podobě několika rostlin jako památku na ty příjemně strávené chvíle. A protože toho nemáme stále dost, plánujeme se takto milým pocitem opájet co nejdříve znovu, proto už máme naplánovou další cestu, ale to zase příště...

 

Náhledy fotografií ze složky Výstava KK Roudnice n. L. 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Roudničtí ve žlutém

(Dáša, 12. 6. 2012 14:30)

Byla jsem jednou z těch šťastných devíti, kteří v sobotu na výstavu zavítali, a nelitovala jsem. Roudničtí jsou zkušení vystavovatelé, vždyť letos vystavují už po padesáté! Za sebe před nimi smekám, připravit pěknou a zajímavou výstavu není jednoduché. Kromě krásných kytek na nás čekalo moc milé přivítání v jubilejních žlutých tričkách.