Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muškátová Loděnice 2012

2. 7. 2012

Ing. Dagmar Vaníčková, 2. 7. 2012
foto: Ing. Dagmar Vaníčková

 

Muškátovou Loděnici jsem zařadila mezi své oblíbené akce, které nemůžu oželet. Organizátoři pro ni vybrali pro mě vhodný termín na přelomu června a července, kdy už většina jarních sukulentářských a kaktusářských výstav proběhla.

Přestože mám v oblibě hlavně botanické pelargonie, nevím, na který kultivar se dřív dívat, a všechny bych chtěla mít. Ještě že jsem tak limitovaná místem a přeci jen sukulenty mají přednost.  A tak aspoň obdarovávám členy rodiny J.

Letos jsme výlet za muškáty podnikli se Sváťou Rybou. Jako tradičně se výstava koná v Loděnici u Berouna v zahradě paní Aleny Heinrichové, která ji pro tuto akci pravidelně zapůjčuje. I díky tomuto nádhernému prostředí je výstava opravdovým zážitkem. p1040641.jpgTolik druhů kultivarů jsem zatím nikde jinde neviděla. K vidění jsou jak oblíbené převislé kultivary všech možných barev, tak drobné „andělské oči“, velkokvěté grandiflory, rostliny s vonnými listy připomínajícími svou vůní ovoce a koření, botanické druhy i kultivary s listy připomínajícími krokodýlí kůži a spousta dalších. Letos mě nejvíc zaujaly žlutě kvetoucí kultivary, žlutá barva pro kultivary totiž není obvyklá, a dále expozice sukulentních pelargonií.  Vrcholem výstavy pak byla expozice umístěná ve skleníku, kde jsme si prohlédli ukázky novošlechtění některých členů klubu a rostliny, které si pelargoniáři přivezli ze Švédska.

O tom, že už je výstava proslavená, svědčí fakt, že přestože jsme na výstavu dorazili v sobotu 30. 6. ráno a výstava začala teprve ve čtvrtek, byly některé kultivary, o které jsem stála, už vyprodané. Je to podobné jako na naší výstavě, kdo touží po specialitách, nesmí otálet. Pro veřejnost je velkou výhodou přítomnost pěstitelů v prodeji, kteří ochotně zodpovídali všechny všetečné dotazy. Osobně tu moc ráda nakupuji už proto, že všechny rostliny jsou označené jmenovkou, a tak když o nějakou rostlinu přijdu, vím, jakou mám příští rok shánět.

Pokud máte čas a chuť, můžete na výstavu ještě zavítat, končí totiž až v neděli 8. 7. 2012.

 

Náhledy fotografií ze složky Muškátová Loděnice 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář