Jdi na obsah Jdi na menu
 


Několik postřehů z Pražského symposia 2014

31. 3. 2014

Václav Hlaváček, 30. 3. 2014

foto: Ing. Dagmar Vaníčková

 

1. přednáška Harold Jainta Německo - Lithops. Specialista na rod Lithops, který za lithopsy procestoval po Jižní Africe 90.000 km na čtrnácti cestách. Sděluje své poznatky. Uznává celkem 91 taxonů a při dokonalých fotografiích z nalezišť musím uznat, že nějaké rozdíly skutečně existují, (přestože jsem kdysi smrtelně urazil Petra Pavelku názorem, že existuje jediný druh Lilhops lithops).

  

2. přednáška Hans Froehning také z Německa - zajímavé rody kaktusů. Krásné fotografie rostlin z vlastní sbírky. Jednalo se především o cereusy, které ve sbírkách kvetou jen vyjímečně. Velice zajímavé, kvetou mu i druhy, jejichž květy jsou prakticky neznámé. Např. Hageocereus densiaculeatus s květy byl uveřejněn snad jedině v našem časopise, nikde jinde. Tehdy se jednalo o rostlinu Juergena Menzela z San Diega, což byl snad jediný kaktusář, který se mohl tímto úspěchem chlubit. ( Mimochodem je to rostlina známá jen v jediném klonu s neznámým nalezištěm. J. Menzel dokázal  květ sprášit nějakým echinocereusem, semena poslal J. Říhovi, který ale ani jemu nesdělil výsledek.)

 

3. přednáška opět H. Froehning - květy Asclepiadacae v 3D kvalitě. Všichni účastníci měli zapůjčeny brýle a mohli jsme obdivovat nejen krásu detailů květů, ale hlavně fotografické umění p. Froehninga, který fotografuje již 25 let. Popsal svoji techniku, kdy každý květ je snímán ze dvou míst, která jsou vzdálena na od cca 6 cm (vzdálenost očí) až po co nejmenší vzdálenost při úplných detailech. Soubor těchto fotografií je potom zpracován počítačem. Výsledek je neuvěřitelný. Plasticky jsou vidět i nejmenší detaily v jícnu i těch nejhlubších květů. Zajímavější a krásnější fotografie jsem nikdy neviděl. Ovšem nezbývá než obdivovat nejen jeho umění, ale i trpělivost, za celý den takto dokáže takto nafotit maximálně 10 květů.

 

4. přednáška Jar. Vích (president spolku) - rod Wigginsia. Fotografie z řady nalezišť v Jižní Americe, kde zdůrazňuje rozdíly mezi jednotlivými druhy, které jsou až na W. arachavaletai a horstii opravdu nepatrné. (Jak kdysi prohlásil L. Berka v parafrázi na dřívější pojmenování rodu  - Malacocarpus jedná se o Stejnocarpus.) Přesto byla přednáška zajímavá, protože o tomto rodu se prakticky publikuje minimum.

 

p1090628.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Pražské sympozium 2014

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mé první 3D zážítky

(Dáša, 31. 3. 2014 1:09)

Pražského sympozia jsem se zúčastnila poprvé, a to hlavně proto, že v rámci něj mimo jiné proběhla valná hromada Sekce pěstitelů sukulentů. Před odjezdem jsem ani moc neřešila, jestli se těším nebo je to spíš povinnost, nicméně výsledek mě mile překvapil. Velký podíl na tom měla 3D přednáška pana Froehninga. Do té doby jsem 3D film nebo fotky neviděla. Byl to pro mě neuvěřitelně zajímavý zážitek. Květy Asclepiadaceae vysloveně vyzývají ke 3D ztvárnění, jsou hodně členité a vnitřek jejich hlubokých květů je málokdy k vidění. Krátce: kdo neviděl, o dost přišel. Seděla jsem v úplně poslední řadě a chvílemi měla pocit, že některé květy, které z plátna vystupovaly dopředu, dosahují do třetiny hlediště. Jen zvednout ruku a sáhnout si na tu nádheru...