Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet do Panenského Týnce

11. 4. 2012

Ing. Dagmar Brezinová, 18. 2. 2012
foto: Ing. Dagmar Brezinová

 

Když jsme plní dojmů opustili restauraci Konírna, kde 18. února 2012 proběhlo sukulentářské setkání Povídání o sukulentech, přišel Petr Hoffmann s nápadem zastavit se při zpáteční cestě v Panenském Týnci prohlédnout si zdejší klášter klarisek a nedostavěný chrám. Já jsem se tam chystala už pěknou dobu, a tak jsem ho uvítala s nadšením. Panenský Týnec

Ačkoli hlásili propršený den, bylo nádherně, slunečno a vzhledem k předchozím krutě mrazivým dnům i docela příjemně teploučko.

V parku u kláštera bylo poněkud blátivo, ale zvládli jsme to bez větší úhony a špinavých nohavic :-)

Že je místo skutečně impozantní, snad není třeba příliš zdůrazňovat, kdo tam byl, ví, o čem mluvím, ostatním můžu vřele doporučit. Jistě vás navnadí přiložené fotky.

A ještě něco ke stavbě samé: toto úžasné místo tvoří nově zrekonstruovaný klášter klarisek, který dostal nový žlutý kabátek, a nedostavěný chrám.  Klášter postaven ve 13. století jako třetí klášter v Čechách. V současné době ho využívá obecní úřad. Chrám je opředen spoustou záhad. Není jasné, kdy a kým byl stavěn a ani proč nebyl dostavěn. Psychotronici tvrdí, že je postaven na léčivé pozitivní zóně. Toto zvláštní místo využil pro natáčení Kytice režisér F. A. Brabec.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Výlet do Panenského Týnce

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář